tiistai 27. tammikuuta 2015

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Missä ollaan?

Kirjan tapahtumien päänäyttämö on mielenkiintoinen: Guernseyn Kanaalisaari Englannin kanaalissa. Tapahtumien ajankohta on toisen maailmansodan jälkeinen aika tammikuusta syyskuuhun vuonna 1946.

Kenestä kerrotaan?

Tarinan keskushenkilö on lontoolainen nuori kirjailijatar Juliet Ashton. Juliet on tullut kuuluisaksi kirjoitettuaan sota-aikana sanomalehteen humoristista kolumnia "Izzy Bickerstaffin sodankäynti". Tarinan edetessä henkilögalleria kasvaa mittavaksi. Suurin osa henkilöistä on Guernseyn saarelaisia, jotka yrittävät toipua sodanaikaisesta saksalaismiehityksestä. Kirjan nimi viittaa saarelle perustettuun kirjallisuuspiiriin, joka sai alkunsa aivan muista syistä kuin jäsentensä kiinnostuksesta kirjallisuuteen (!)

Mistä on kysymys?

Kirja on kirjeromaani, joka koostuu pääosin Julietin käymästä kirjeenvaihdosta. Kirjeenvaihtoon osallistuvat niin Julietin kustantaja kuin guernseyläiset ystävätkin. Tapahtumat saavat alkunsa, kun Juliet saa kirjeen Guernseyllä asuvalta mieheltä, joka on saanut haltuunsa aiemmin Julietille kuuluneen kirjan. Häneltä Juliet kuulee saarella vaikuttavasta vähintäänkin epäperinteisestä kirjallisuuspiiristä. Piiristä  innoittuneena Juliet matkustaa Lontoosta Guernseyn saarelle etsimään aihetta uudelle kirjalleen. Aiheen lisäksi hän löytää sitten paljon muutakin. Tarina on melko kepeä, ja kirjeiden osin humoristinen tyyli vahvistaa vaikutelmaa. Tapahtumaympäristö, historiallinen ajankohta ja (todellisuudessakin mahdolliset?) ihmiskohtalot pitävät kuitenkin lukijan uteliaisuuden yllä.

Kirjan teemoja

sota
ystävyys
rakkaus
vanhemmuus

Lukion kurssit

1 vieras kulttuuri

Huomionarvoista

Kirjalla on kaksi kirjoittajaa: Mary Anne Shaffer ja Annie Barrows. Barrows on Shafferin sisarentytär. Hän viimeisteli kirjan Shafferin sairastuttua vakavasti.

Tarinasta käy ilmi, että Kanaalisaarilta lähetettiin lapsia Englantiin saksalaismiehitystä pakoon. Vanhemmistaan erotetut lapset tuovat lukijalle mieleen  Suomesta Ruotsiin lähetetyt sotalapset.

Kirjan kotisivut


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti